Imate pitanje?

+387 63 358 476

Provedba projekta: Voćnjak – škola na otvorenom

 Udruga za održiv razvoj UzoR Žepče u protekli nekoliko mjeseci uspješno je provela projekt pod nazivom: „Voćnjak-škola na otvorenom„ u cilju uspostave voćnjaka na neiskorištenim i zapuštenim školskim zelenim površinama kao i uspostava voćnjaka u ruralnim povratničkim naseljima. 

S ovom uspostavom voćnjaka želimo stvoriti  prostor za izvođenje izvan učioničke nastave za određene školske predmete, te na taj način stvoriti uvjete da učenici praktičnim radom stječu  nova znanja koja će im valjati kako u školovanju tako i u budućem životu te pomoći interno raseljenim osobama u ostvarivanju određene dobiti za život. 

Područje realizacije projekta je Općina Žepče i općina Maglaj, odnosno centralne OŠ i područne škole u mjesnim zajednicama gdje žive osobe koje su bile interno raseljene, imaju status povratnika, odnosno područne škole koje se nalaze u ruralnim naseljima. U navedenim školama odnosno na njihovim površinama uspostavljeni su voćnjaci kako slijedi: 

OŠ „Žepče“ u Žepču, (I-IX)  uspostavljen je voćnjak na području:

  • Područna škola u Viništu (I-V),
  • Područna škola u  Ravnama (I-V),  
  • Područna škola u Bistrici (I-V),  

  OŠ „Alija Nametak“ (I-IX)  Begov Han, uspostavljen je voćnjak u području:

  • Područna škola u Golubinjoj (I-V),
  • Područna škola Begov Han (I-V),
  • Centralna škola „Alija Nametak“ (I-IX) Begov Han

OŠ „Fra Grga Martić“ (I-IX), uspostavljen je voćnjak na području:

  • Područna škola u Ponijevu (I-IX),
  • Područna škola u Ljubatovićima (I-V),
  • Centralna škola „Fra Grga Martić“ (I-IX), Ozimica

Ukupno je uspostavljeno 9 voćnjaka na 9.000 m2 školskih površina koje nisu korištena, a sada su pretvorene u prostor za edukaciju i izvođenje izvan učioničke nastave. 

Kroz ovaj projekt uspostavljeni su nasadi voća u mjesnim zajednicama koje imaju povratnički status ili status ruralnog područja na površinama u vlasništvu interno raseljenih osoba.

Ukupno je uspostavljeno 16 voćnjak na površinama interno raseljenih osoba u količini od po 50 komada jabuke ili šljive.

Kroz ovaj projekt distribuirano je i posađeno 650 komada sadnice šljive (stanlay, čačanka rodna, rana, ljepotica) i 700 komada sadnica Jabuke (Janagold, Ajdared) sveukupno 1.350 komada sadnica  voća.

Realizacija projekta je provedena u dva ciklusa i to u jesen i proljeće a samu realizaciju projekta sufinanciralo je Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba.

Općina Žepče

EU

UNDP