Imate pitanje?

+387 63 358 476

Popularno

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
Otpočela druga faza projekta

Otpočela druga faza projekta "Vratimo osmijeh"

24 Oktobar 2014 - 1688 Views

Udruga za održiv razvoj UzoR Žepče  uspješno je okončala realizaciju…

Počela implementacija projekta „Vratimo osmijeh
Počela implementacija projekta „Vratimo osmijeh"

Udruga za održiv razvoj UzoR Žepče otpočela je implementaciju projekta…

Projekt „Be cool go to enterprisers school“
Projekt „Be cool go to enterprisers school“

Udruga za  održiv razvoj „UzoR“ Žepče  implementira projekat  „Be cool…

Implementiran projekt
Implementiran projekt "Vratimo osmijeh"

Udruga za održiv razvoj UzoR Žepče uspješno je okončala realizaciju…

Poziv na edukaciju za dodatno usavršavanje dizajna i postojećih proizvoda

21 Septembar 2013 - 2013 Views

  Udruženje „Spori turizam“ nastavlja s implementacijom projekta „Stare vrijednosti…

Poziv na edukaciju Unapređenje tehnologije pripreme i obrade drveta

 Udruženje „Spori turizam“ nastavlja s implementacijom projekta „Stare vrijednosti za…

Škola u cvijeće-otpad u smeće

Udruga za održiv razvoj Uzor Žepče   otpočela je realizaciju…

Inicijativu Osnivanja Centra za neformalno obrazovanje podržava šira društvena zajednica
Inicijativu Osnivanja Centra za neformalno obrazovanje podržava šira društvena zajednica

U organizaciji Udruge za održivi razvoj „Uzor“, Udruženja građana-privrednika „Info-Eduka

Osnivanje Centra za neformalno obrazovanje

Projekat : “ Osnivanje Centra za neformalno obrazovanje“
Inicijativa za osnivanjem centra za razvoj programa neformalnog obrazovanja

Uvod u problem :
Predloženim projektom se želi riješiti problem nepostojanja programa neformalnog obrazovanja koje bi bile usmjerene prema najosjetljivijoj kategoriji društva, mladim osobama koje pohađaju redovno školovanje , završne razrede osnovnog obrazovanja  i sve razrede srednje škole , kao i budući studenti.Ove osobe se nalaze na prekretnicama koje označavaju odabir budućih zanimanja u sklopu daljnjeg školovanja. Učenici u manjim sredinama su uskraćeni za mogućnost sticanja praktičnih vještina ( radnih vještina) koje će ih osposobiti da samostalno djeluju u svojim lokalnim zajednicama i da nauče da sami sebi kreiraju prilike za samozapošljavanje.
 Nerješavanjem ovog  problema i dalje će se u malim lokalnim zajednicama zadržati niska stopa zaposlenosti i povećan broj odlazaka iz malih sredina, ali i nisko kvalificirane i neiskusne radnike za potrebe privatnog sektora.

1.    U malim sredinama ne postoje programi koji omogućavaju učenicima i studentima, sticanje praktičnih  ( radnih ) vještina. Ne rješavanjem ovog problema učenici koji završavaju srednju školu će i dalje biti nedovoljni spremni  za rad i potrebe gospodarstvenika. Također će i dalje se zadržati niska stopa novih mladih lokalnih poduzetnika koji bi trebali biti pokretač razvoja zajednice. Praktične vještine bi se razvijale kroz  programe razvoja ličnosti te  programima razvoja komunikacijskih  i socijalnih vještina.
     Općina Žepče je u svojoj Strategiji razvoj OPĆINE Žepče ( 2011.—2018.) među indetificiranim    problemima u obrazovanju navela :
a)  nedovoljnu povezanost školskog sustava sa gospodarstvom  odnosno nedovoljna povezanost nastavnog programa sa potrebama i problemima gospodarstva
b) ne postojanja programa cjeloživotnog učenja i  programa profesionalne orijentacije te  potrebu uvođenja praktičnih i životnih obuka u škole.
Do sada nije došlo do znatnih promjena s obzirom na ostale probleme s kojima se suočava lokalna vlast te zbog općeg stanja u državi. Nužna je podrška i pomoć nevladinih organizacija koji su ključan faktor u razvoju društva. Osiguranjem programa neformalnog obrazovanja, možemo pomoći da se ubrza proces promjena u općini Žepče i pruži podrška u realizaciji izrađene strategije razvoja.

2.    Drugi važan problem jeste nepostojanje info centra gdje bi se mogle dobiti potpune informacije o izboru fakulteta, uvjetima studiranja, ostvarivanju studentskih beneficija i mobilnosti studenata.  Ne rješavanjem ovog problema, učenici će ostati uskraćeni za važne informacije i upute koje im mogu olakšati upis na željeni fakultet. Uspotavom info centra, na jednom mjestu, učenici će moći dobiti sve potrebne informacije i savjete.

Rješavanjem ovog problema kroz uspostavu Centra učenicima i studentima iz manjih sredina, pružit će se prilika  da ostvare svoj puni potencijal te će neki od njih zasigurno postati lokalni poduzetnici nove generacije i lokalni lideri.

O projektu :
Trajanje projekta :  18.12.-24.3.
Sve je nastalo iz inicijative  tri  nevladine organizacije : UG Info-Eduka, UM Eureka, Udruga „Uzor“  uz suradnju  s Jasminom koja je predstavnik  asocijacije studenata. Ideja je prošla selekciju u sklopu programa „Lajk nije dovoljan-Misli,Reci, Djeluj“ koji su zajedno pokrenuli Britanska Ambasada, British Council i portal Buka. Zajedno sa još pet timova završili smo dva modula radionica na kojima smo svoju ideju dorađivali, mijenjali ,  kako bi je bolje prilagodili kontekstu u kojem se mi nalazimo trenutno , a da pritom ne izgubimo glavni cilj iz vida te smo uporedo radili na izgradnji svojih ličnih vještina i vještina formiranja tima.
Glavni pokretač svih aktivnosti koje se tiču oblasti neformalnog obrazovanja  jeste uspostaviti Centar za  neformalno obrazovanje u Žepču . Međutim da bi se došlo do stvaranja nečega takvog moramo prvo stvoriti uslove i okvir  i animirati zajednicu  kao i stvoriti interne kapacitete, a sve u cilju stvaranja preduslova za uspostavljanje  centra ovakvog tipa.

Ciljevi projekta:
1.    Informirati  zajednicu o tome šta je neformalno obrazovanje , zašto je on važan za razvoj pojedinca, a samim tim  i zajednice,
2.    uključiti nevladin sektor koji također ima zadatak da razvija projekte i programe koji se tiču ove oblasti
3.     organizovati Okrugli stol na kojem će se razgovarati o podjednakoj ulozi i zadatku kako vladinog tako i nevladinog sektora u razvoju programa iz neformalnog obrazovanja
Trenutni fokus je na kreiranje stalnih programa edukacije koji će s jedne strane približiti koncept neformalnog obrazovanja, a s druge strane  mladima pružiti mogućnost da dopune znanje stečeno u formalnom obrazovanju  te da steknu   radne vještine koje danas traže svi sektori bez obzira na vrstu posla .

Ovim projektom želimo ukazati na važnost neformalnog obrazovanja , na probleme s kojima se  suočavaju mlade osobe nakon formalnog školovanja , naročito oni koji dolaze iz manjih lokalnih sredina.
Ipak programe neformalnog obrazovanja trebaju zajedno razvijati zajednica  pedagozi , nevladin sektor i lokalna vlast   kako bi se uvele dopune i ojačalo obrazovanje, kreirali programi koji će omogućiti mladima stjecanje traženih radnih vještina kao i programi koji promoviraju društvene vrijednosti

Aktivnosti :
Potpisan je sporazum o formiranju konzorcija sa još tri nevladine organizacije koji ima za cilj  umrežavanje  naših organizacija kako bi lakše razmjenjivali informacije,  surađivali na projektima i naravno kako bi jedni drugima bili podrška u realizaciji istih, a koji se tiču ove oblasti. Konzorcij ima mogućnost primanja novih članova koji žele surađivati zajedno s nama.
Konzorcij je potpisan sa :
•    Udruga za održiv razvoj „UzoR“ Žepče
•    Udruženje „Info-Eduka“ Žepče
•    Udruženje mladih „Eureka“ Žepče
•    Udruženje mladih „Izvor“ Željezno Polje
•    UG Središte za mladež „Putokazi“ Žepče
•    Udruženje“Spori turizam“ Žepče
•    Udruženje mladih „Žepačka raja-ŽAR“ Žepče

Radionica u Srednjoj mješovitoj školi

•    Druženje s učenicima
•    Razgovor o njihovim potrebama
•    Gledanje kratkog filma

Radionica „Uvod u neformalno obrazovanje 1“  (07.02.2014.) :

Radionici je prisustvovalo dvadesetak učenika od prvog do četvrtog razreda srednjih škola. U sklopu  radionice predstavljena je osnovna ideja projekta. S učenicima je razgovarano o volonterizmu i aktivnostima mladih, a kroz igru se radilo na razvoju samopouzdanja i ličnosti. Također, mladi su se upoznali i s konceptom „Četiri energije“. Na ovaj način, mladi različitih dobnih skupina od 14 do 18 godina iz različitih škola imali su mogućnost međusobno razgovarati, upoznati jedni druge i zajednički doći do ideja koje isključivo koriste njima.

Poruka s radionice:
„Ništa na svijetu nije u potpunosti crno, niti bijelo, i u svakom pojedincu, organizaciji i situaciji ima nešto dobro i nešto što funkcionira. Ono na što se fokusiramo i kako i o čemu govorimo postaje naša stvarnost. Pojedinac koji traži najbolje u sebi i oko sebe otkrivat će sve više i više dobroga“,

Okrugli stol
Neformalno obrazovanje – zadatak vladinog i nevladinog sektora  (19.02.2014.)


Očekivanja od okruglog stola su :
•    očekuju  se prijedlozi na koji način organizirati programe neformalnog obrazovanja u općini Žepče,
•    koja vrsta programa se treba pružati u okviru Centra.
•    na koji način povećati konkurentnost mladih na tržištu rada? Da li se to može kroz Centar?

Općina Žepče

EU

UNDP